Cícerový puding

Túto zdravú sladkosť – Cícerový puding si viete pripraviť bez použitia múky, cukru či vajec. Je nenáročný na prípravu a zaručene uspokojí všetky maškrtné jazýčky. Okrem toho je cícer veľmi zdravý a využíva sa aj pri rôznych diétach, či v delenej strave. Jeho veľkou výhodou je, že je dostatočne sýty. Cícer obsahuje bielkoviny, tuk, vodu, sacharidy, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, železo, meď, mangán, selén, vitamíny A, B, C, E, K, kyselina listovú, kyselinu pantoténovú, omega3 a omega6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén.

Cícerový puding

Cícerový puding

Na prípravu budeme potrebovať:

Ingrediencie:

  • 250 g uvareného cíceru
  • 250g sušených hrozienok
  • 3 ks banánov
  • ½ hrnčeka chia semiačok
  • 1 PL kokosového oleja
  • ½ hrnčeka slnečnicových semiačok
  • med na dochutenie (alebo iné dochucovadlo)
  • 2 vrecúška Cocozhi (kakao)

Postup:

Hrozienka necháme odstáť vo vode aspoň hodinu. Následne do mixéra vložíme hrozienka, kokosový olej, Cocozhi, cícer a rozmixujeme na jemnú kašu. Kašu dochutíme podľa potreby medom alebo iným dochucovadlom. Banány nakrájame na kolieska a začneme vrstviť: banány, kaša, slnečnicové semienka, postup opakujeme. Vrch si ozdobíme podľa fantázie.
Puding necháme ešte odstať približne hodinu v chladničke a následne podávame. Dobrú chuť.
Na dno pohára poukladáme časť nakrájaných banánov, potom pridáme kašu, slnečnicové semiačka a tento postup opakujeme.

Na záver si puding ozdobíme, necháme približne hodinu odstáť v chladničke a môžeme konzumovať.
Dobrú chuť 

Vedeli ste, že…

Kakao využívali na medicínske účely už pred vyše 2000 rokmi staroveké civilizácie. V stredoveku sa kakao rozšírilo do Európy a používali ho pri liečbe únavy, podvýživy, horúčok, angíny, bolestiach srdca, anémie, pri dýchacích problémoch a iných.  Dodnes niektoré domorodé kmene v Strednej a Južnej Amerike používajú rôzne časti kakaovníka na prípravu svojich tradičných liekov.

Na základe vedeckých výskumom sa pozitívny vplyv kakaa na ľudský organizmus potvrdil . Liečebné účinky sa pripisujú flavonoidom, ktorých bohatým zdrojom sú práve kakaové bôby. 

Flavonoidy sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, v ovocí, zelenine, ako aj potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu (napr. strukoviny, jablká, hrozno, kakao). Klinické sledovania ukázali, že flavonoidy majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok.  Väčšina priaznivých zdravotných účinkov flavonoidov súvisí s ich antioxidačnou aktivitou. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Flavonoidy pôsobia ako antioxidanty pri likvidácii voľných radikálov v bunkách a tým znižujú poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi.

zdroj: http://www.eufic.org/article/sk/artid/244/

V tomto recepte som použil vynikajúce DXN Cocozhi  je vyrobené z najkvalitnejšieho kakaa a s výťažkom z huby  Ganoderma

Cocozhi - kakao

Cocozhi – kakao

Nájdete ho tu v e-shope – KLIKNITE SEM

Najnovšie články od Róbert Končal (zobraziť všetky)
Tento obsah bol zaradený v Blog, Superjedlá a označkovaný ako , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Zálohujte si trvalý odkaz.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *