Cviklový koláč

Cviklový koláč

Hoci sa v našom jedálničku neobjavuje často, jej konzumácia je veľmi prospešná pre ľudský organizmus. Môže sa konzumovať v surovom stave, v šalátoch, v zmesi s inou zeleninou, prípadne konzervovaná či varená. Má výraznú chuť aj farbu. Reč je o červenej repe, u nás známej ako „cvikla“. Okrem toho, že cvikla je neodmysliteľnou súčasťou polievok „borsč“ , výborne sa hodí aj na prípravu chutných koláčikov.

Ja viem… je to zvláštna kombinácia, ale výsledok stojí za to najmä v tom prípade, ak radi objavujete nové chute 🙂

Nechajte sa inšpirovať – Cviklovým koláčikom

Cviklový koláč
Cviklový koláč

Ingrediencie:

Korpus:

  • 300 g cvikly
  • 400 g ovsených vločiek
  • 3 ks banánu
  • 2 ks jablka
  • 400 g strúhaného kokosu
  • 10 tabletiek Spiruliny
  • 100 g datlí
  • 100 g sušených hrozienok
  • Agáve sirup (na dosladenie podľa chuti)

Poleva:

  • 200 g horkej čokolády
  • ½ hrnčeka kokosového oleja

Postup:

Hrozienka a datle necháme odstáť na 20 minút v horúcej vode. Cviklu, Spirulinu a ovsené vločky rozmixujeme najemno v mixéri.

Následne rozmixujeme datle, hrozienka, banány, jablká. Kašu vylejeme do nádoby, pridáme kokos a dobre premiešame. Vzniknutú kokosovú hmotou vylejeme na vopred pripravenú formu (vystlanú papierom na pečenie).

Agávovým sirupom (prípadne iným sladidlom) osladíme cviklovo-ovsenú hmotu. Následne ju vylejme do formy a rozotrieme na kokosovú hmotu. Koláč vložíme do chladničky, necháme odstať na 2 hodiny.

Horkú čokoládu rozpustíme na kokosovom oleji a následne ju použijeme ako polevu na koláč.

Koláč vložíme do chladničky, necháme odstáť 2 hodiny a podávame.

Dobrú chuť.

Vedeli ste, že …

1. Spirulina je obzvlášť bohatá na ľahko stráviteľné bielkoviny (obsahuje 50 až 71% bielkovín). Podporuje produkciu makrofágov, čo je druh bielych krviniek, ktoré zabraňujú infekciám a bojujú s nimi. (http://www.inspiredliving.com/greenfoods/a~spirulina-immunity.htm)

2. V štúdiách z roku 2005 zverejnených v Journal of Medicinal Food sa potvrdilo, že Spirulina pomáha inhibuje alergické reakcie najmä u ľudí, ktorí trpia alergickou nádchou. Ukázalo  sa, že pravidelné  užívanie vysokých dávok Spiruliny môže pomôcť alergikom zažiť dramatické zlepšenie ich alergických príznakov. (http://www.naturalnews.com)

3. U Spiruliny bolo preukázané, že môže byť účinná pre liečbu anémie. Vo svojej knihe – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition –  autor Paul Pitchfordvysvetľuje, ako Spirulina a  iné formy mikro-rias môžu účinne podporiť tvorbu červených krviniek, a to najmä ak sú užívané v kombinácii s vitamínom B12. (http://www.naturalnews.com/027213_spirulina_anemia.html)

4. Spirulina je silný čistič krvi, keďže je bohatá na fykocyanín a chlorofyl. Nielen, že tieto dve dôležité živiny podporujú rast krviniek, ale podporujú aj existujúce prekrvenie. Štruktúra molekuly chlorofylu je takmer identická s molekulou hemoglobínu (červené krvné farbivo)  – zodpovednej za čistenie krvi. (http://www.drmirkin.com/nutrition/N246.html)

5. Spirulina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Je bohatá na gama-linolénove kyseliny (GLA), a tiež alfa-linolénove kyseliny (ALA), kyselinu linolovú (LA), kyselinu stearidonovú (SDA), eikosapentaenovú kyselinu (EPA) , kyselinu dokosahexaenovú (DHA) a kyselinu arachidónovú (AA), obsahuje vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotínamid), B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín A a vitamín E. Je tiež zdrojom draslíka, vápnika, chrómu, medi, železa, horčíka, mangánu, fosforu, selénu, sodíka a zinku.  Spirulína obsahuje množstvo pigmentov, ktoré môžu byť prospešné a biologicky upotrebiteľné, vrátane beta-karoténu, zeaxantínu, chlorofylu-a, xantofylu, echinenonu, myxoxanthophyllu, kantaxantínu, diatoxanthinu, 3′-hydroxyechinenonenu, beta-kryptoxantínu a oscillaxanthinu, plus phycobiliproteins c-fykocyanínu a allofykocyaninu. Je vynikajúci detoxikátor, alkalizátor, chráni srdce a štartuje imunitný systém. (http://www.cez-okno.net/clanok/je-spirulina-definitivne-superpotravinou)

Spirulina sa stala populárnym výživovým doplnkom pre jej pozitívny vplyv pre ľudský organizmus. Bola schválená FDA, WHO a inými zdravotníckymi autoritami ako zdraviu prospešná potravina.

Objednajte si SPIRULINU s 25% zľavou ešte dnes – KLIKNITE SEM

a zadajte (v 2/3 kroku objednávky) členský kód 310000966 alebo zavolajte na číslo 0908033380 a rovno si ho rezervujte.

Spirulina
Spirulina
Najnovšie články od Róbert Končal (zobraziť všetky)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *