Makový koláčik

Makový koláčik

Pre milovníkov zdravých sladkostí tu mám ďalší jednoduchý recept. 🙂 Tentokrát nám ako základ poslúži mak, z ktorého si pripravíme nepečený chutný makový koláčik.

* Mak sa radí medzi jedny z najzdravších potravín sveta. Po stáročia bol využívaný v lekárstve, ale aj v potravinárstve. Už antickí atléti ho konzumovali ako zdroj sily a vitality.

Na Makový koláčik budeme potrebovať:

Ingrediencie:

  • 250 g datlí
  • 1 hrnček maku
  • 10 tabletiek Spiruliny
  • ½ hrnčeka ovsených vločiek (rozmixovaných na jemný prach)
  • 1 PL kokosového oleja

Poleva:

  • 4 ks banánov
  • 2 vrecúška Cocozhi (kakao)
  • 2 PL kokosového oleja

Postup:

Datle si necháme odstáť vo vode približne 3 hodiny.

Korpus:

Datle rozmixujeme na kašu, pridáme mak, ovsené vločky, Spirulinu (ak máte tabletky, rozdrvte ich na jemný prach), kokosový olej a všetko spolu dobre pomiešame. Následne lepkavú hmotu vložíme do formičiek a dobre postláčame. Poleva: Banány si rozmačkáme, pridáme Cocozhi, kokosový olej a dobre spolu pomiešame. Následne polevu vylejeme na pripravený korpus vo formičke. Koláčik necháme odstáť najlepšie na celú noc v chladničke.

Následne môžeme konzumovať 🙂

 

5 dôvodov prečo užívať Spirulinu pravidelne

1. Spirulina je obzvlášť bohatá na ľahko stráviteľné bielkoviny (obsahuje 50 až 71% bielkovín). Podporuje produkciu makrofágov, čo je druh bielych krviniek, ktoré zabraňujú infekciám a bojujú s nimi. (http://www.inspiredliving.com/greenfoods/a~spirulina-immunity.htm)

spirulina
spirulina

2. V štúdiách z roku 2005 zverejnených v Journal of Medicinal Food sa potvrdilo, že Spirulina pomáha inhibuje alergické reakcie najmä u ľudí, ktorí trpia alergickou nádchou. Ukázalo  sa, že pravidelné  užívanie vysokých dávok Spiruliny môže pomôcť alergikom zažiť dramatické zlepšenie ich alergických príznakov. (http://www.naturalnews.com)

3. U Spiruliny bolo preukázané, že môže byť účinná pre liečbu anémie. Vo svojej knihe – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition –  autor Paul Pitchfordvysvetľuje, ako Spirulina a  iné formy mikro-rias môžu účinne podporiť tvorbu červených krviniek, a to najmä ak sú užívané v kombinácii s vitamínom B12. (http://www.naturalnews.com/027213_spirulina_anemia.html)

4. Spirulina je silný čistič krvi, keďže je bohatá na fykocyanín a chlorofyl. Nielen, že tieto dve dôležité živiny podporujú rast krviniek, ale podporujú aj existujúce prekrvenie. Štruktúra molekuly chlorofylu je takmer identická s molekulou hemoglobínu (červené krvné farbivo)  – zodpovednej za čistenie krvi. (http://www.drmirkin.com/nutrition/N246.html)

5. Spirulina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Je bohatá na gama-linolénove kyseliny (GLA), a tiež alfa-linolénove kyseliny (ALA), kyselinu linolovú (LA), kyselinu stearidonovú (SDA), eikosapentaenovú kyselinu (EPA) , kyselinu dokosahexaenovú (DHA) a kyselinu arachidónovú (AA), obsahuje vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotínamid), B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín A a vitamín E. Je tiež zdrojom draslíka, vápnika, chrómu, medi, železa, horčíka, mangánu, fosforu, selénu, sodíka a zinku.  Spirulína obsahuje množstvo pigmentov, ktoré môžu byť prospešné a biologicky upotrebiteľné, vrátane beta-karoténu, zeaxantínu, chlorofylu-a, xantofylu, echinenonu, myxoxanthophyllu, kantaxantínu, diatoxanthinu, 3′-hydroxyechinenonenu, beta-kryptoxantínu a oscillaxanthinu, plus phycobiliproteins c-fykocyanínu a allofykocyaninu. Je vynikajúci detoxikátor, alkalizátor, chráni srdce a štartuje imunitný systém. (http://www.cez-okno.net/clanok/je-spirulina-definitivne-superpotravinou)

Spirulina sa stala populárnym výživovým doplnkom pre jej pozitívny vplyv pre ľudský organizmus. Bola schválená FDA, WHO a inými zdravotníckymi autoritami ako zdraviu prospešná potravina.

Objednajte si SPIRULINU s 25% zľavou ešte dnes – KLIKNITE SEM

zadajte (v 2/3 kroku objednávky) členský kód 310000966 alebo zavolajte na číslo 0908033380 a rovno si ho rezervujte.

Spirulina
Spirulina

 

Najnovšie články od Róbert Končal (zobraziť všetky)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *