Všimol som si jedno veľké zrelé mango , ktoré sa len tak sa povaľovalo v kuchyni… 🙂 O pár minút som už vykladal ingrediencie na stôl na moju prvú mangovú tortu.
Výsledok bol extrémne chutný 🙂
mango
Mango je tropické ovocie, ktoré má vysoký obsah antioxidantov- vitamínu C, E a betakaroténu – sú prospešné pre náš imunitný systém, chránia naše telo pred voľnými radikálmi a starnutím buniek. Obsahuje aj vitamín A, ktorý je dôležitý pre náš zrak, obzvlášť ako prevencia proti šeroslepote.
Mango patrí medzi bohaté prírodné zdroje vitamínu B6. Nájdeme v nej aj betakarotén, mangán, meď, ktoré majú priaznivý vplyv na zdravú farbu a pigmentáciu pleti. Blahodarne pôsobí aj kyselina pantoténová, ktorá oživuje farbu a kvalitu vlasov a bráni ich nadmernému vypadávaniu.
Mango je vhodné do dezertov, šalátov, zmrzlín, pomazánok, smoothies či koktailov...
Nechajte sa inšpirovať: Mangovou tortou
Ingrediencie:
Korpus:
- 300 g vlašských orechov
- 150 g datlí
- 1 ks jablka
- 1 hrnček strúhaného kokosu
Krém:
- 1 ks zrelého manga
- 2 dc kokosového krému
- 2 ks banánov
- 1PL chia semienok
- 50 g tvarohu
- 3 ČL Reishi mushroom prášku
- Datlový sirup (podľa potreby)
Postup:
Datle necháme odstáť približne 30 minút vo vode. Vlašské orechy rozmixujme na jemno. Datle, jablko a kokos spolu zmixujeme a vylejme do nádoby. Pridáme rozmixované orechy a dobre premiešame – vznikne nám hmota (korpus). Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie , vytrieme kokosovým olejom a pridáme korpus. Do mixéra vložíme mango, kokosový krém, banány, chia semienka, tvaroh, Reishi mushroom prášok a všetko spolu dobre rozmixujeme. Vzniknutý krém ochutnáme, ak je potrebné ešte dochutíme datlovým sirupom. Krém vylejeme na korpus, upravme. Tortu vložíme do chladničky a necháme 8 hodín odstáť.
Tortu si môžeme pred podávaním ozdobiť roztopenou čokoládou a ovocím.
– Dobrú chuť –
_______________________________________________________
Vedeli ste, že…
REISHI (Ganoderma lucidum) – túžba po tejto život predlžujúcej hube vždy bola – a stále je – v čínskej a japonskej kultúre veľmi živá. Bola zázračnou medicínou vládcov, keďže dlhú dobu bolo jej používanie výhradnou výsadou cisárov. Konzumácia húb Ganoderma prispievala k udržiavaniu si mladosti, zdravia a sily a predlžovala život. Jej prínosy sú oceňované po celom svete aj dnes. Veľmi prísna Správa potravín a liečiv (FDA = Food and Drug Administration, vládna agentúra zodpovedná za registráciu potravín a liečiv v USA) schválila jej používanie ako doplnku výživy. Pre pokračovanie tetu: KLIKNITE TU
- Beta Glukány v hubách - 18. januára 2021
- Chutný RAW Snack - 15. januára 2021
- Huba Lion´s Mane (Hericium erinaceus) - 13. januára 2021