RAW jablkový koláč

RAW jablkový koláč

Hoci je jablko naše typické domáce ovocie, mám pocit, že na neho akosi zabúdame. Čoraz častejšie miesto neho konzumujeme exotické ovocie ako sú napríklad banány, čo je škoda, pretože konzumácia jabĺk má množstvo priaznivých účinkov na ľudský organizmus. Jedno anglické príslovie hovorí, že: „ak zjete jedno jablko denne, nebudete potrebovať lekára.“ Nechajte sa inšpirovať ďalším chutným receptom, kde hrá jablko hlavnú úlohu: RAW Jablkový koláč

Výhody:

  • nenáročný na prípravu
  • bez pridania umelých sladidiel
  • nepečený
  • bez použitia múky
  • vhodný pre vegánov či vegetariánov – v nutrizhi nie sú živočíšne bielkoviny?
  • prirodzený zdroj energie a vlákniny
  • RAW

Na RAW jablkový koláč budeme potrebovať:

Ingrediencie:

  • 8 ks jabĺk
  • 250 g datlí
  • 400 g ovsených vločiek
  • 200 sušených hrozienok
  • 15 tabletiek Spiruliny[1]
  • Agávový sirup (podľa potreby dochutíme)
  • Škoricu
  • 1 vrecúško Nutrizhi[2]

Datle a hrozienka necháme odstáť na 2 hodiny vo vode.

Korpus:

Ovsené vločky rozmixujeme na jemný prach. Odstáte datle spolu s hrozienkami rozmixujeme. Vznikne hustá lepkavá hmota, ktorú vylejeme do misy, pridáme vločky a dobre ručne premiešame. Túto hmotu vylejeme do tortovej formy (vystlanej papierom na pečenie a vytretej kokosovým tukom), upravíme a vložíme do chladničky odstáť na 30 minúť.

Plnka:

4 kusy celých jabĺk aj so šupkou rozmixujeme spolu so Spirulinou (ak je potrebné dochutíme agávovým sirupom). Vzniknutú kašu vylejeme na korpus a necháme odstáť približne hodinu v chladničke.

Vrh:

Zvyšné jablká nastrúhame na tenké plátky a ukladáme ako vrstvy na vrch koláča.  Na záver vrch  posypeme škoricou (prípadne škoricovým cukrom)a Nutrizhi. Necháme odstáť hodinu v chladničke a môžeme podávať.

Dobrú chuť 🙂

_______________________________________________________________________

[1] Spirulina je druh modrozelenej riasy bohatej na proteíny, betakarotén, chlorofyl, antioxidanty a iné minerálne látky, ktoré sú potrebné pre náš organizmus

[2] Nutrizhi obsahuje vysoký podiel proteínu vyrobeného zo sójovej fazule a sladového extraktu, obsahuje extrakt z huby Ganoderma lucidum, Omega 3, Omega 6, lecitín, Ca, Fe, vysoký obsah vitamínov. Neobsahuje cholesterol.

Vedeli ste, že …

1. Spirulina je obzvlášť bohatá na ľahko stráviteľné bielkoviny (obsahuje 50 až 71% bielkovín). Podporuje produkciu makrofágov, čo je druh bielych krviniek, ktoré zabraňujú infekciám a bojujú s nimi. (http://www.inspiredliving.com/greenfoods/a~spirulina-immunity.htm)

2. V štúdiách z roku 2005 zverejnených v Journal of Medicinal Food sa potvrdilo, že Spirulina pomáha inhibuje alergické reakcie najmä u ľudí, ktorí trpia alergickou nádchou. Ukázalo  sa, že pravidelné  užívanie vysokých dávok Spiruliny môže pomôcť alergikom zažiť dramatické zlepšenie ich alergických príznakov. (http://www.naturalnews.com)

3. U Spiruliny bolo preukázané, že môže byť účinná pre liečbu anémie. Vo svojej knihe – Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition –  autor Paul Pitchfordvysvetľuje, ako Spirulina a  iné formy mikro-rias môžu účinne podporiť tvorbu červených krviniek, a to najmä ak sú užívané v kombinácii s vitamínom B12. (http://www.naturalnews.com/027213_spirulina_anemia.html)

4. Spirulina je silný čistič krvi, keďže je bohatá na fykocyanín a chlorofyl. Nielen, že tieto dve dôležité živiny podporujú rast krviniek, ale podporujú aj existujúce prekrvenie. Štruktúra molekuly chlorofylu je takmer identická s molekulou hemoglobínu (červené krvné farbivo)  – zodpovednej za čistenie krvi. (http://www.drmirkin.com/nutrition/N246.html)

5. Spirulina obsahuje všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Je bohatá na gama-linolénove kyseliny (GLA), a tiež alfa-linolénove kyseliny (ALA), kyselinu linolovú (LA), kyselinu stearidonovú (SDA), eikosapentaenovú kyselinu (EPA) , kyselinu dokosahexaenovú (DHA) a kyselinu arachidónovú (AA), obsahuje vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), B3 (nikotínamid), B6 (pyridoxín), B9 (kyselina listová), vitamín C, vitamín A a vitamín E. Je tiež zdrojom draslíka, vápnika, chrómu, medi, železa, horčíka, mangánu, fosforu, selénu, sodíka a zinku.  Spirulína obsahuje množstvo pigmentov, ktoré môžu byť prospešné a biologicky upotrebiteľné, vrátane beta-karoténu, zeaxantínu, chlorofylu-a, xantofylu, echinenonu, myxoxanthophyllu, kantaxantínu, diatoxanthinu, 3′-hydroxyechinenonenu, beta-kryptoxantínu a oscillaxanthinu, plus phycobiliproteins c-fykocyanínu a allofykocyaninu. Je vynikajúci detoxikátor, alkalizátor, chráni srdce a štartuje imunitný systém. (http://www.cez-okno.net/clanok/je-spirulina-definitivne-superpotravinou)

Spirulina sa stala populárnym výživovým doplnkom pre jej pozitívny vplyv pre ľudský organizmus. Bola schválená FDA, WHO a inými zdravotníckymi autoritami ako zdraviu prospešná potravina.

Objednajte si SPIRULINU s 25% zľavou ešte dnes – KLIKNITE SEM

a zadajte (v 2/3 kroku objednávky) členský kód 310000966 alebo zavolajte na číslo 0908033380 a rovno si ho rezervujte.

Spirulina

Spirulina

 

Najnovšie články od Róbert Končal (zobraziť všetky)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *