RAW Tofu koláč

RAW Tofu koláč

Obsahuje veľa bielkovín, je výživné a zároveň ľahko stráviteľné – uhádli ste, reč je o Tofu.  Môžete ho využiť na prípravu slaných alebo sladkých jedál, polievok, dezertov, nápojov, nátierok či krémov.  Nechajte sa inšpirovať ďalším nepečeným RAW Tofu koláčom.  RAW Tofu koláč je nenáročný na prípravu a určite poteší aj tie mlsnejšie jazyky.

Výhody RAW Tofu koláča:

  • nepečený

  • bez použitia múky

  • bez umelých sladidiel

  • vhodný aj pre vegánov

Na prípravu RAW Tofu koláča budeme potrebovať:

RAW Tofu Koláč
RAW Tofu Koláč

Ingrediencie:

Korpus:

  • 400 g vlašských orechov
  • 250 g datlí
  • 100 g ovsených vločiek

Krém:

  • 500 g bieleho tofu
  • 3 ks banánov
  • 1 ks limetky (použijeme len šťavu)
  • Agáve sirup (na dochutenie)
  • ½ hrnčeka kokosového oleja
  • 1 vrecúško Cocozhi (kakao)

Postup:

Korpus:

Vlašské orechy a datle necháme odstáť vo cez noc vode. Ovsené vločky rozmixujeme na jemný prach. Následne rozmixujeme datle, orechy a pridáme ovsené vločky. Spolu všetko dobre premiešame, vznikne nám lepkavá kaša – korpus.

Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie, vytrieme kokosovým olejom, vylejeme kašu a zarovnáme.

Krém:

Do mixéra vložíme tofu, banány, pridáme kokosový olej (roztopený), šťavu z limetky a dobre spolu rozmixujeme. Krém podľa potreby dochutíme Agávovým sirupom (prípadne medom alebo iným sladidlom). Krém vylejeme na korpus. Vrch posypeme Cocozhi (kakaom) a na záver ozdobíme rozdrvenými vlašskými orechmi. Koláč necháme odstáť na 4 hodiny v chladničke a následne podávame.

Dobrú chuť 🙂

  • Ak sa Vám recept páčil, môžete mi napísať do komentára.

Vedeli ste, že…

Kakao využívali na medicínske účely už pred vyše 2000 rokmi staroveké civilizácie. V stredoveku sa kakao rozšírilo do Európy a používali ho pri liečbe únavy, podvýživy, horúčok, angíny, bolestiach srdca, anémie, pri dýchacích problémoch a iných.  Dodnes niektoré domorodé kmene v Strednej a Južnej Amerike používajú rôzne časti kakaovníka na prípravu svojich tradičných liekov.

Na základe vedeckých výskumom sa pozitívny vplyv kakaa na ľudský organizmus potvrdil . Liečebné účinky sa pripisujú flavonoidom, ktorých bohatým zdrojom sú práve kakaové bôby. 

Flavonoidy sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, v ovocí, zelenine, ako aj potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu (napr. strukoviny, jablká, hrozno, kakao). Klinické sledovania ukázali, že flavonoidy majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok.  Väčšina priaznivých zdravotných účinkov flavonoidov súvisí s ich antioxidačnou aktivitou. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Flavonoidy pôsobia ako antioxidanty pri likvidácii voľných radikálov v bunkách a tým znižujú poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi.

zdroj: http://www.eufic.org/article/sk/artid/244/

V tomto recepte som použil vynikajúce DXN Cocozhi  je vyrobené z najkvalitnejšieho kakaa a s výťažkom z huby  Ganoderma

Cocozhi - kakao
Cocozhi – kakao

nájdete ho tu v e-shope – KLIKNITE SEM

Najnovšie články od Róbert Končal (zobraziť všetky)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *