Obsahuje veľa bielkovín, je výživné a zároveň ľahko stráviteľné – uhádli ste, reč je o Tofu. Môžete ho využiť na prípravu slaných alebo sladkých jedál, polievok, dezertov, nápojov, nátierok či krémov. Nechajte sa inšpirovať ďalším nepečeným RAW Tofu koláčom. RAW Tofu koláč je nenáročný na prípravu a určite poteší aj tie mlsnejšie jazyky.
Výhody RAW Tofu koláča:
-
nepečený
-
bez použitia múky
-
bez umelých sladidiel
-
vhodný aj pre vegánov
Na prípravu RAW Tofu koláča budeme potrebovať:
Ingrediencie:
Korpus:
- 400 g vlašských orechov
- 250 g datlí
- 100 g ovsených vločiek
Krém:
- 500 g bieleho tofu
- 3 ks banánov
- 1 ks limetky (použijeme len šťavu)
- Agáve sirup (na dochutenie)
- ½ hrnčeka kokosového oleja
- 1 vrecúško Cocozhi (kakao)
Postup:
Korpus:
Vlašské orechy a datle necháme odstáť vo cez noc vode. Ovsené vločky rozmixujeme na jemný prach. Následne rozmixujeme datle, orechy a pridáme ovsené vločky. Spolu všetko dobre premiešame, vznikne nám lepkavá kaša – korpus.
Tortovú formu si vystelieme papierom na pečenie, vytrieme kokosovým olejom, vylejeme kašu a zarovnáme.
Krém:
Do mixéra vložíme tofu, banány, pridáme kokosový olej (roztopený), šťavu z limetky a dobre spolu rozmixujeme. Krém podľa potreby dochutíme Agávovým sirupom (prípadne medom alebo iným sladidlom). Krém vylejeme na korpus. Vrch posypeme Cocozhi (kakaom) a na záver ozdobíme rozdrvenými vlašskými orechmi. Koláč necháme odstáť na 4 hodiny v chladničke a následne podávame.
Dobrú chuť 🙂
- Ak sa Vám recept páčil, môžete mi napísať do komentára.
Vedeli ste, že…
Kakao využívali na medicínske účely už pred vyše 2000 rokmi staroveké civilizácie. V stredoveku sa kakao rozšírilo do Európy a používali ho pri liečbe únavy, podvýživy, horúčok, angíny, bolestiach srdca, anémie, pri dýchacích problémoch a iných. Dodnes niektoré domorodé kmene v Strednej a Južnej Amerike používajú rôzne časti kakaovníka na prípravu svojich tradičných liekov.
Na základe vedeckých výskumom sa pozitívny vplyv kakaa na ľudský organizmus potvrdil . Liečebné účinky sa pripisujú flavonoidom, ktorých bohatým zdrojom sú práve kakaové bôby.
Flavonoidy sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, v ovocí, zelenine, ako aj potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu (napr. strukoviny, jablká, hrozno, kakao). Klinické sledovania ukázali, že flavonoidy majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Väčšina priaznivých zdravotných účinkov flavonoidov súvisí s ich antioxidačnou aktivitou. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Flavonoidy pôsobia ako antioxidanty pri likvidácii voľných radikálov v bunkách a tým znižujú poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi.
zdroj: http://www.eufic.org/article/sk/artid/244/
V tomto recepte som použil vynikajúce DXN Cocozhi je vyrobené z najkvalitnejšieho kakaa a s výťažkom z huby Ganoderma
nájdete ho tu v e-shope – KLIKNITE SEM
- Beta Glukány v hubách - 18. januára 2021
- Chutný RAW Snack - 15. januára 2021
- Huba Lion´s Mane (Hericium erinaceus) - 13. januára 2021