Najbohatší  a najkomplexnejší  zdroj živín – Spirulina

Najbohatší a najkomplexnejší zdroj živín – Spirulina

spirulinarukasnadpisom

Konzumácia morských organizmov je takmer taká stará, ako ľudstvo samo. Nevieme povedať, kedy presne sa Spirulina začala konzumovať, ale vieme, že prvý písomný zdroj o konzumácii rias siaha do 16. storočia, Bernal Diaz del Castillo (1492-1585), kronikár dobyvateľa Hernána Cortésa, uvádza, že trhoviská Aztékov boli skutočne pestré a dalo sa na nich kúpiť takmer všetko, od lesklých drahokamov až po veterinárne produkty, od základných potravín až po luxusný tovar.  Na základe jeho záznamov, najviac oceňovanými produktami na aztéckych trhoviskách boli akési zelené koláče, nazývané tecuitlatl, s ktorými obchodovali podobne ako Európania so syrom.

aztekovia
Aztékovia zbierali Spirulinu na svojich člnoch

Aztékovia zbierali Spirulinu na svojich člnoch tak, že hodili husto tkanú sieť do vody a potom ju veľmi pomaly ťahali späť . Riasy, ktoré sa zachytili do siete, zbierali do člna. Na brehu ich uložili na slnko na vopred pripravené terasy alebo stupne v 3 – 4 cm hrubých vrstvách. Nechali ich vysušiť, až kým sa ich vrstva nestenčila na 2-3 mm.

Ako výsledok niekoľkých predklinických výskumov so zvieratami a bunkovými kultúrami, ako aj ľudských štúdii, ktoré boli vykonané so suchým práškom zo Spiruliny (samotným alebo pridaným k iným minerálom a vitamínom), rôznymi výťažkami (extrahovanými pomocou vody alebo organických rozpúšťadiel) a izolovaných komponentov (najdôležitejšie z nich sú C- fykocyanín a špecifické polysacharidy), hlavné účinky možno zhrnúť nasledovne:

  1. Protivírusový, účinkuje proti vírusovým infekciám. (vo vode rozpustený výťažok spomalil množenie vírusu HIV -1, dokázané klinickými štúdiami)
  2. Antimikrobiálny (niektoré výťažky s organickými rozpúšťadlami, prchavé uhľovodíky, konkrétne heptadekán a tetradekán)
  3. Antioxidačný (samotný prášok a tiež nadkritické výťažky aplikované v kombináciách)
  4. Protizápalový (obzvlášť C- fykocyanín, ktorého účinky boli dokázané pri experimentálne vyvolanej artritíde u zvierat)
  5. Účinok proti bolesti ( C- fykocyanín)
  6. Chráni srdce, pečeň a obličky (hlavne kvôli svojim schopnostiam pohlcovať voľné radikály, ale tiež antioxidačným vlastnostiam a vlastnostiam chrániť bunky)
  7. Imunomodulačný (špecifické polysacharidy vo výťažkoch rozpustných vo vode – potrvdené klinickými štúdiami).
  8. Účinkuje proti tvorbe nádorov a spomaľuje rast nádorov (ako dôsledok zlepšenia imunitnej reakcie – dokázané klinickými štúdiami)
  9. Detoxikačný účinok a zmiernenie vedľajších účinkov niektorých liekov (antibiotiká a iné lieky,  ako antituberkulotické lieky, cylkosporin, cisplatina . zabraňuje ich vedľajším účinkom na srdce a obličky – klinicky potvrdené)
  10. Spomaľuje zhlukovanie krvných doštičiek v krvi a odďaľuje atreosklerózu
  11. Priaznivo ovplyvňuje hladinu tukov v krvi (znižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu a zvyšuje HDL cholesterol, čím chráni steny tepien).
  12. Znižuje hladinu cukrov v krvi (ako bolo dokázané klinickými štúdiami)
  13. Protialergický (tento účinok bol zaznamenaný pri alergickej rinitíde)
  14. Výrazne zlepšuje stav podvyživených pacientov (táto vlastnosť bola potvrdená pri klinických štúdiách na deťoch infikovaných HIV)

Spirulina urýchľuje zotavenie zo stavu podvýživy z dôvodu chorôb, podporuje rekonvalescenciu, pri niektorých metabolických ochoreniach, ako je vysoká hladina tuku a cukru v krvi, používa sa ako doplnková terapia pri zhubných nádorových ochorení, zlepšuje stav zápalov, zmierňuje vedľajšie účinky liekov – ochrana pečene, srdca a obličiek, prevencia vírusových infekcii a zmierňuje ťažkosti spôsobených infekciami horných dýchacích ciest.

spirulinavstravesportovcovŠtúdia publikovaná v roku 2000 (Huang a kol.) potvrdila,  že čínske a kubánske olympijské tímy  počas tréningu denne konzumujú Spirulinu. Autori štúdie na potkanoch skúmali ochranný účinok Spiruliny na svaly, konkrétne pôsobenie proti poškodeniu svalov v dôsledku fyzického preťaženia. Zistili, že v dôsledku konzumácie Spiruliny sa znížilo množstvo voľných radikálov, zatiaľ čo antioxidačná aktivita enzýmu superoxiddismutázy (SOD) sa zvýšila, tiež sa významne znížila koncentrácia niektorých svalových enzýmov. Záverom tejto štúdie sa konštatuje, že Spirulina môže byť užitočná pri znížení poškodenia svalov spôsobenom námahou.

priemernavyzivovahodotaspiruliny

zaujimavostiospirulineupraveneV štúdiách z roku 2005 zverejnených v Journal of Medicinal Food sa potvrdilo, že Spirulina pomáha tak, že inhibuje  alergické reakcie najmä u tých, ktorí trpia alergickou nádchou. Ukázalo  sa, že pravidelné  užívanie vysokých dávok Spiruliny môže pomôcť alergikom zažiť dramatické zlepšenie ich alergických príznakov. (Http://www.naturalnews.com)

U Spiruliny bolo preukázané, že môže byť účinná pre liečbu anémie. Vo svojej knihe –  Healing with Whole Foods: Asian Traditions and Modern Nutrition –  autor Paul Pitchford vysvetľuje, ako Spirulina a  iné formy mikro-rias môžu účinne podporiť tvorbu červených krviniek, a to najmä ak sú užívané v kombinácii s vitamínom B12. (http://www.naturalnews.com/027213_spirulina_anemia.html)

Zaujímavosti o Spiruline

DrHiroshiNakamura
Dr. Hiroshi Nakamura

Počas II. Svetovej vojny, keď Japonsko čelilo embargu, vytvorila Japonská vláda Spoločnosť pre výskum rias. Po intenzívnom štúdiu boli objavené dve riasy s dokonalým zložením, obsahujúce bielkoviny, cukry, minerály a esenciálne mastné kyseliny v dokonalom súlade s potrebami ľudského tela. Boli nazvané Chlorella a Spirulina. Brilantný vedec, Dr. Hiroshi Nakamura potom vytvoril špeciálnu vodu pre množenie týchto rias, ktorá produkuje tony tejto superpotraviny. Po vojne projekt pokračoval a Dr. Nakamura odcestoval do USA, kde zdieľal svoje objavy s významným morským biológom Dr. Christopherom Hillsom. Spoločne položili základy 30-ročného výskumu, ktorý mal za následok, že Spirulina sa zaradila medzi nutrične najhodnotnejšie potraviny sveta.

NASA a Európska vesmírna agentúra navrhli Spirulínu ako jednu zo základných potravín, ktoré majú byť pestované pri dlhodobých vesmírnych misiách.

Patrí do skupiny siníc (cyanobaktérii), nie rastlín.

Existuje 35 druhov Spiruliny ale nie všetky sú rovnako účinné.


 

precodxnspirulinafb

V čom sa DXN Spirulina odlišuje od iných produktov Spiruliny dostupných na trhu?

  1. Ide o výber kmeňov Spiruliny vysokej kvality.
  2. Je organicky pestovaná v čistých nádržiach.
  3. Celkovým riadením kvality od pestovania až po konečný produkt.
  4. Výrobou v továrni, ktorá je certifikovaná Správnou výrobnou praxou (Good Manufacturing Practice – GMP) s exkluzívnym laboratóriom a najmodernejším vybavením.
  5. Pokrokovou technológia, ktorá uchováva živiny.
  6. Jej zloženie je bez akýchkoľvek chemických prídavných a konzervačných látok.
  7. 100% rastlinný produkt.
  8. Má certifikátom Halal.
  9. Je ľahko stráviteľná a absorbovaná telom.
  10. Je vhodná pre všetky vekové skupiny a pre dlhodobú konzumáciu.

Objednajte si SPIRULINU s 25% zľavou ešte dnes – KLIKNITE SEM

a zadajte (v 2/3 kroku objednávky) členský kód 310000966 alebo zavolajte na číslo 0908033380 a rovno si ho rezervujte.

obrazok spirulina

__________________________________________________________

Nechajte sa inšpirovať s chutným receptom na koktail so Spirulinou: KLIKNITE SEM

tofu

Najnovšie články od Róbert Končal (zobraziť všetky)

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *