Nutella je jednoducho chuťová extáza! Pre fanúšikov tejto maškrty som našiel aj jej zdravšiu alternatívu a výsledok stojí za to. Nebudete si vedieť lyžičku odtrhnúť od úst. 🙂
Výhody receptu:
♥ vhodné aj pre vegánov
♥ viac vitamínov
♥ viac zdravých tukov
♥ menej cukru
♥ menej kalórií
Na prípravu zdravej Nutelly budete potrebovať:
Ingrediencie:
- 200 g lieskových orechov
- 2 vrecúška Cocozhi kakaa (64g)
- Agáve sirup (podľa potreby, prípadne iné sladidlo)
- 90 ml vody
Postup:
Lieskové orechy vysypeme na plech, vložíme do rúry a pečieme zhruba 8 až 10 minút pri teplote 200°C. Potom orechy zbavíme šupiek a rozmixujeme na jemnú hmotu. Následne pridáme kakao, sladidlo, podľa konzistencie vodu a dobre rozmixujeme.
Zdravá Nutella je hotová. 🙂
– Dobrú chuť –
Ak sa Vám recept páčil, môžete mi napísať do komentára.
Viac chutnej inšpirácie nájdete na fb stránke: Superfoods – Superjedlá – KLIKNITE SEM
Vedeli ste, že …
Kakao využívali na medicínske účely už pred vyše 2000 rokmi staroveké civilizácie. V stredoveku sa kakao rozšírilo do Európy a používali ho pri liečbe únavy, podvýživy, horúčok, angíny, bolestiach srdca, anémie, pri dýchacích problémoch a iných. Dodnes niektoré domorodé kmene v Strednej a Južnej Amerike používajú rôzne časti kakaovníka na prípravu svojich tradičných liekov.
Na základe vedeckých výskumom sa pozitívny vplyv kakaa na ľudský organizmus potvrdil . Liečebné účinky sa pripisujú flavonoidom, ktorých bohatým zdrojom sú práve kakaové bôby.
Flavonoidy sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny nachádzajúce sa v rastlinách, v ovocí, zelenine, ako aj potravinách a nápojoch rastlinného pôvodu (napr. strukoviny, jablká, hrozno, kakao). Klinické sledovania ukázali, že flavonoidy majú protizápalový, protivírusový a antioxidačný účinok. Väčšina priaznivých zdravotných účinkov flavonoidov súvisí s ich antioxidačnou aktivitou. Chránia bunky pred toxickým pôsobením škodlivých látok z vonkajšieho prostredia, ale aj proti tým, ktoré sa tvoria v tele. Obnovujú prirodzený stav buniek, brzdia degeneratívne procesy ochranou proti následkom oxidačného stresu. Flavonoidy pôsobia ako antioxidanty pri likvidácii voľných radikálov v bunkách a tým znižujú poškodenie buniek spôsobené voľnými radikálmi.
zdroj: http://www.eufic.org/article/sk/artid/244/
V tomto recepte som použil vynikajúce DXN Cocozhi je vyrobené z najkvalitnejšieho kakaa a s výťažkom z huby Ganoderma
nájdete v e-shope – KLIKNITE NA OBRÁZOK
ღ ღ ღ
- Chutný RAW Snack - 15. januára 2021
- Huba Lion´s Mane (Hericium erinaceus) - 13. januára 2021
- Cviklové chipsy s dipom - 14. októbra 2017